U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Inhoud


Protocol bij ziekte:

Bij ziekte of andere redenen tot bezorgdheid, neem ik altijd telefonisch contact op met de ouders. Met de ouders wordt overlegd hoe het zieke kind verzorgd wordt. Ouders blijven altijd eindverantwoordelijk voor hun kind in deze beslissingen. Ik heb contact met een huisarts die in geval van nood snel ingeschakeld kan worden.

Ik volg het verloop van de ziekte, bijvoorbeeld koorts, door regelmatig de temperatuur van het kind te meten en te observeren hoe het kind functioneert in de groep. Ik geef kinderen geen koortsverlagende of pijnbestrijdende middelen zonder doktersrecept, omdat het verloop van de ziekte dan niet goed gevolgd kan worden. Het is om diezelfde reden niet wenselijk dat kinderen voordat ze gebracht worden zulke middelen toegediend krijgen. Vanaf 38 graden koorts neem ik altijd contact op met de ouders. Kinderen met 38,5 graden koorts of hoger dienen zo snel mogelijk opgehaald te worden. Ook als dat voor ouders lastig is onder werktijd. Het welzijn van en de zorg voor het kind  staat altijd voorop, de extra aandacht en verzorging die een ziek kind nodig heeft, kan ik slechts tot op zekere hoogte bieden.*

Als een kind thuis ziek wordt dan is het fijn als ik daarvan op de hoogte word gesteld. Bij ziektes met besmettingsgevaar kan ouders gevraagd worden hun kind niet  te brengen. Zo nodig neem ik contact op met de GGD om advies te vragen en worden andere ouders geïnformeerd. Richtlijnen van de GGD worden hierin gevolgd. Informatie die van belang is voor alle ouders, wordt met hen gedeeld zodat alle ouders hier alert op kunnen zijn bij hun eigen kind. Voor het verstrekken van medicatie op doktersrecept is er het formulier medicijnverstrekking, dat ouders volledig invullen en ondertekenen. 

 

*In verband met de corona-maatregelen gelden momenteel strengere voorwaarden:

Hoewel ik het heerlijk vind dat de kinderopvang weer 'gewoon' open mag, grijp ik voorlopig wel weer terug naar de zeer strenge regels m.b.t. corona-gerelateerde klachten.  
 
Op de site van rijksoverheid https://lci.rivm.nl/langdurig-neusverkouden-kinderen staat dat kinderen met verkoudheidsklachten geen anderen mogen bezoeken, maar ze zouden dus wel naar de kinderopvang mogen:
 
 
 
Dit risico vind ik te groot.
Broertjes/zusjes van de kinderen bij mij in de opvang zitten op verschillende scholen of klassen, wat het risico op verspreiding van verkoudheids- dan wel coronavirus groter maakt. Ik ontvang de kinderen in mijn huis, in mijn gezin, dat ik probeer vrij te houden van verkoudheid en corona. Wij doen er alles aan om virussen buiten ons huis te houden, ik verzoek je met klem om dat ook te doen. 
2 kinderen in de opvang en ikzelf zitten in de risicogroep, bovendien doet mijn oudste zoon eindexamen. Genoeg aanleiding om extra voorzichtig te zijn.
 
Zo houden we de opvang hier in huis veilig voor iedereen:
- Als iemand in het gezin corona heeft, dan blijft het kind de volledige voorgeschreven quarantaine-periode thuis. Dat is 10 dagen quarantaine nadat de besmette persoon 24 uur klachtenvrij is. 
- Kinderen komen hier spelen als ze 24 uur volledig klachtenvrij zijn. Dus zonder verhoging of koorts, benauwdheid, keelpijn, schorre stem, natte neus of grote snottebellen, hoest/niesbuien, overgeven of diarree. Het kind krijgt geen paracetamol voordat je hem/haar brengt. Bij twijfel: hou je kind thuis.
- Als een gezinslid van het kind in quarantaine moet, of in afwachting van een test of uitslag daarvan is, blijft het kind thuis. Omdat het voorschrift vanuit de overheid is; Bij klachten, laat je testen' betekent dit dat als iemand in het gezin (milde) klachten heeft, het kind helaas niet kan komen totdat er een negatieve testuitslag is, of totdat de klachten 24 uur volledig weg zijn. Als je kind al hier is en een gezinslid ontwikkelt klachten, kom hem/haar dan zo snel mogelijk ophalen.
- Als iemand in het gezin is aangemerkt als nauw contact, dan blijft het kind ook de hele quarantaineperiode thuis. Dat is tot er een negatieve testuitslag is van een test op dag 5 na het laatste risico-contact óf na 10 dagen waarin geen klachten werden ontwikkeld.
 
- Houd afstand van de voordeur bij het brengen/halen (ook broertjes/zusjes).
- Als je je kind uit je armen aan mij overdraagt of van mij overneemt bij het ophalen, dragen we allebei een mondkapje.
- App uiterlijk 10 minuten vooraf het tijdstip waarop je je kind komt ophalen, dan zorg ik dat hij/zij helemaal klaar is en kunnen we de overdracht kort houden. En ik zorg ervoor dat er geen ouders in hetzelfde tijdslot voor de deur staan. Laat het vanwege dat tijdslot ook even weten als je je kind later dan afgesproken wilt komen brengen. 
- Zorg dat je goed bereikbaar bent om je kind eventueel snel op te (laten) halen als hij/zij hier klachten ontwikkelt of als ik of 1 van mijn huisgenoten klachten krijgt en in quarantaine moet, of als een ander kindje positief is getest op corona.
- Als 1 van de kinderen, ikzelf of iemand uit mijn gezin positief test mag ik minstens 10 dagen niet werken en moeten alle kinderen in quarantaine. 
- Als ik milde klachten heb, moet ik de opvang sluiten tot ik een negatieve testuitslag heb. Als ik vanwege een risico-contact in quarantaine moet dan mag ik vanzelfsprekend ook niet werken.
- Als iemand in mijn gezin met milde klachten of vanwege een risico-contact in quarantaine moet, mag ik blijven werken als de kinderen en degene in quarantaine niet tegelijk in dezelfde ruimte zijn. Dat is te regelen, dus als die situatie zich voordoet kan ik gelukkig gewoon open blijven. Ik zal je daarvan wel op de hoogte brengen zodat je zelf de afweging kunt maken om je kind eventueel toch thuis te houden als dat veiliger voelt. Als iemand in mijn gezin koorts/benauwdheidsklachten heeft mag ik natuurlijk ook niet werken.
 
- Ik heb veel aandacht voor handen wassen, van mezelf en van de kinderen. Ik heb weer een hele voorraad papieren handdoeken ingeslagen en desinfecteer iedere dag al het gebruikte speelgoed, meubels en andere veel aangeraakte oppervlaktes. Ik zorg ervoor dat de ruimte goed gelucht wordt als er geen kinderen binnen zijn, en ik heb een uitstekende ioniserende luchtreiniger die aanstaat als we binnen zijn. 
- Iedere 5 dagen doe ik een preventieve zelftest om te voorkomen dat ik wellicht zonder klachten toch besmettelijk aan het werk ben.
- Boodschappen worden bezorgd, ik ga niet met de kinderen naar de winkel.
 
Ik begrijp dat het lastig kan zijn om je kind misschien wat vaker thuis te moeten houden met milde klachten. Bedenk  dan dat als ik aangestoken word met een verkoudheid, de opvang moet sluiten en je kind dus alsnog thuis is. En dat dan ook àlle andere ouders datzelfde probleem hebben. Na de vorige lockdown hanteerde ik dezelfde regels en wat blijkt? Als er geen verkoudheid binnenkomt, worden de kinderen (en ik!) vanzelf veel minder vaak verkouden. 
 

 

Inhoud