U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Inhoud

Dagritme 

 

Ik werk kindvolgend , daardoor is een vast dagprogramma niet te benoemen, vandaar dat ik liever spreek van een dagritme en ook dat kan weer per kind en per dag verschillen! Als de kinderen binnen komen, mogen zij zelf weten waar zij mee gaan spelen. Ik zorg dat er steeds een wisselend aanbod aan speelmateriaal is dat de kinderen uitdaagt. Kinderen mogen samen spelen, maar als iemand liever even zelf wat doet, dan is dat ook goed. Als ik een gerichte activiteit aanbied, een spelletje, knutselen, peutergym, etc. dan nodig ik alle kinderen van harte uit om mee te doen. Wie echt geen zin heeft, mag iets anders kiezen. Deze keuzevrijheid betekent niet dat er geen regels zijn.

Sommige dingen moeten wel gewoon gebeuren, zoals bijvoorbeeld: voor het eten en na het plassen handen wassen, geschikte kleding aan voor het buitenspelen, een luier verschonen, etc. zijn geen zaken die ter discussie staan.

Ik geef de kinderen normen en waarden mee. Bijvoorbeeld op elkaar wachten, samen delen en spelen, lief zijn voor elkaar, soms ook even een ander zelf laten spelen, en elkaar helpen. Ik communiceer dit op een positieve manier naar de kinderen. Ik doe mijn best om kinderen uit te leggen waarom we bepaalde dingen doen en waarom sommige dingen niet mogen. Opruimen is goed want dan hebben we weer ruimte om nieuwe spelletjes te gaan spelen, slaan mag niet want dan doe je een ander pijn. Ik benadruk graag positief gedrag, ‘Wat goed dat jij mij helpt, wat doe jij goed je best!’ en benoem gedrag wat ik graag wél wil zien, 'Leg het speelgoed maar rustig op de grond, doe je schoenen maar op de mat uit, laat de stukjes brood op je bord liggen'. De nadruk ligt altijd op inzet, resultaat vind ik van minder belang. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een kind soms zijn kleren achterstevoren aanheeft als het naar huis gaat. Ik vind het dan superknap dat hij/zij zichzelf heeft aangekleed en ga het resultaat niet corrigeren, mits het niet belemmerend is voor het kind of zijn omgeving. 

We spelen heel veel buiten, tenzij het echt storm

t en gevaarlijk is, natuurlijk. Zo kunnen we de verandering van de seizoenen op de voet volgen en genieten we van al het fijns dat de natuur te bieden heeft. Met speciale waterdichte overalls voor ieder kind kunnen we ook als het nat is fijn buiten spelen, en ook de kleinsten  die nog niet zelf kruipen/lopen worden warm ingepakt en gaan gezellig mee, in de draagdoek, kinderwagen of in het babyzitje in de bolderkar.

We lezen, zingen en dansen iedere dag. Daarbuiten wordt er wisselend speelmateriaal aangeboden en wordt er ook geknutseld. Al doen we dat laatste vaak ook buiten met zand, water stokjes en steentjes. Knutselen is bij mij in de opvang altijd procesgericht, de kinderen ontdekken de verschillende materialen en de eigenschappen die daarbij horen. Ik stimuleer de kinderen om hun creativiteit, inzet en doorzettingsvermogen aan te spreken.  

's Morgens eten we een monkeyplatter met fruit, voor de kleinsten maak ik een fruithap van vers seizoensfuit. Geef je liever nog een potje? Geen probleem. We drinken lauwe thee, water en soms diksap of roosvicee. 

Bij de lunch eten we meestal brood (soms een pannenkoek of een bekertje verse soep erbij) met wat knabbelgroente en een beker melk en 's middags eten we een monkeyplatter met groente en/of fruit en afwisselend een koekje, cracker, rozijntjes, een eitje, plakje worst of kaas erbij.

 

De koekjes/tussendoortjeszijn allemaal vrij van toegevoegde suikers, kleurstof. Ik bestel die bij Nommies, waar ze een groot assortiment hebben zodat er steeds wat lekkers en verantwoords op de monkeyplatter ligt. Daarbij drinken ze ook een bekertje thee, diksap of water.

Tussendoor kan er altijd naar behoefte extra water gedronken worden.

Kinderen onder het jaar volgen hun eigen ritme, vanaf 9.00 uur is het mogelijk voor mij om ze hier de eerste fles te geven. Tot die tijd is het hier te onrustig met kinderen die gebracht worden en mijn eigen kinderen die naar school gaan om met voldoende rust en aandacht de fles te kunnen geven. Jongere kinderen slapen meestal een paar keer per dag. Als we ergens anders gaan buitenspelen kunnen ze gewoon in de speciale babyschaal in de bolderkar of in de kinderwagen lekker slapen. Als we in de tuin spelen dan liggen ze heerlijk in het buitenbedje. Binnen slapen ze  de eerste periode meestal in de (eigen) kinderwagen, in de hangmat of in een campingbedje. 

Na de lunch gaan de kinderen die nog maar 1x slapen naar bed. Dat is meestal in het buitenbedje, soms ook in de hangmat of in een campingbedje. 

 

Door de kleine groep (max. 5 kinderen) ontstaat er een goede band tussen de kinderen en heb ik veel tijd en aandacht voor ieder kind. We vormen op opvangdagen eigenlijk een soort van gezellig groot gezin.

Voor de kleinsten (tot 1 jaar) hou ik een schriftje bij met daarin de eet- en slaaptijden en andere bijzonderheden, foto's deel ik via whatsapp. Ouders van de oudere kinderen krijgen gedurende de dag ook beeldmateriaal en updates via whatsapp. 

 

Dagen en tijden

Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag tussen 7:30-18:00 uur is je kindje van harte welkom om te komen spelen. Op vrijdag kan dat tussen 7:30-16:00

Je neemt een vast aantal uren per dag(deel) af, ruilen is mogelijk binnen 2 weken en mits het kindaantal dat toelaat. Flexibele opvang behoort helaas niet tot de mogelijkheden.

Klik hier voor een overzicht van de kosten.

 

 

Plekje vrij!

Op dit moment is er alleen nog een plekje vrij op woensdag en vrijdag, neem contact op om de mogelijkheden te bespreken en eventueel een kennismakingsgesprek in te plannen.

In verband met de corona maatregelen laat ik op dit moment geen volwassenen in huis, maar een kennismakingsafspraak in de tuin, speeltuin of via videobellen kan gelukkig wel.

 

 

 

 

 

Inhoud