U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Inhoud

Buiten slapen

Kinderen buiten laten slapen; in Scandinavische landen is het heel normaal. In Nederland is het buiten slapen nog wat minder bekend. Toch kan buiten slapen juist heel goed zijn voor je kindje.

 

Waarom buiten slapen?

Buiten slapen is gezond! In het daglicht maakt een kind meer vitamine D aan, wat goed is voor de weerstand van kinderen en bijdraagt aan de ontwikkeling van de botten en tandjes. 

Bovendien slapen veel kinderen langer en dieper wanneer zij buiten liggen, onder andere dankzij de de frisse lucht, en de rustgevende geluiden van vogels, wind of regen. 

Vanaf het moment dat een kind 2 weken oud is, kan het al geleidelijk beginnen met buiten slapen, bijvoorbeeld in de kinderwagen in de tuin of als je een stukje gaat wandelen. 

 

Hoe ziet een buitenslaaphuisje eruit?

Op het eerste gezicht ziet een slaaphuisje er misschien wat vreemd uit; het heeft wat weg van een konijnenhok. 

Ik huur mijn buitenbedjes bij Lutje Potje Deze buitenslaaphuisjes zijn overdekt, zodat de kinderen beschermd zijn tegen de zon en tocht. Het staat op pootjes, zodat de bodem droog blijft. De voorkant van het huisje heeft 2 deurtjes bedekt met gaas. Zo hebben de kinderen geen last van muggen of andere beestjes en kunnen loslopende katten er niet bij. 

Het buitenslaaphuisje heeft ook wielen zodat ik het zo kan plaatsen dat de open kant niet in de wind of regen staat, en zodat ik van binnenuit goed zicht heb op de slapers. 

 

 

 Wat als het slecht weer is?

Misschien is het even wennen aan het idee dat kinderen buiten slapen wanneer het regent of als het koud is, maar het kan geen kwaad. In Scandinavische landen kan het veel kouder worden dan in Nederland en zelfs daar slapen de kinderen in de winter buiten. Bedenk maar eens hoe heerlijk het is om je kindje mee naar buiten te nemen in de kinderwagen, lekker warm ingepakt als het koud is. 

Wees niet bang dat kinderen verkouden worden door het buiten slapen; een verkoudheid ontstaat niet door de kou, maar door bacteriën en/of virussen.

Natuurlijk pas ik de kleding heel goed aan aan de weersomstandigheden, want de kinderen mogen het niet te warm of te koud krijgen. Ik heb heerlijke Puckababy 4-seizoenen slaapzakken waarin de kinderen goed op temperatuur blijven. In de winter pak ik ze goed in, doe ze wantjes aan en een muts op, op het matras, onder het onderlaken, ligt een topper van echte schapenwol. Eventueel maak ik ook gebruik van een kruik en een extra dekentje.

Is het extreem warm, onweert het of vriest het meer dan 10 graden, dan laat ik alle kinderen binnen slapen, zoals beschreven in het protocol buiten slapen van Gastouderbureau Het Liefbeestje.

Inhoud